De volgende Bitcoin

Bitcoin Gold splitst af

itcoin, Bitcoin Cash, Bytecoin, ondertussen zie je door de bomen het bos niet meer. Bitcoin speelt als ‘moeder aller cryptomunten’ een voorname rol en vele munten zijn dan ook direct afgeleid van de bitcoin munt. De laatste afsplitsing is Bitcoin Gold, een nieuwe munt met diverse risico’s.

Wat is Bitcoin Gold

Bitcoin Gold wil in essentie het proces van het ‘minen’ gemakkelijker maken en openstellen voor de massa. Om dit te doen, is men van plan het proof-of-work-algoritme van Bitcoin’s huidige SHA256 methode te veranderen in iets dat een Equihash-miningalgoritme wordt genoemd.

Bitcoin Gold

SHA256 mining-algoritme

Bitcoins SHA256 mining-algoritme leidde tot de oprichting van ASIC-miners. Voor deze toepassingsspecifieke geïntegreerde schakelingen (ASIC’s) is aangepaste hardware nodig die door een paar bedrijven wordt gemaakt. Met deze chips kunnen miners veel efficiënter werken in vergelijking met andere methoden en kunnen bedrijven die controle hebben hun positie versterken.

Bitcoin Gold wil het voorgestelde probleem van decentralisatie oplossen door iedereen de cryptocurrency te laten ontginnen met een standaard GPU grafische kaart, vergelijkbaar met de begindagen van Bitcoin.

Bitcoin Gold en de hardfork

Het voorstel van dergelijke grote veranderingen in de consensusregels betekent dat een hardfork vereist zal zijn. Bitcoin Gold maakte een snapshot in blok 491407. Als je bitcoin had op het moment van de momentopname, krijg je een gelijke hoeveelheid bitcoin gold. Door ervoor te zorgen dat je de bitcoin persoonlijk in bezit had (bijvoorbeeld in een portemonnee waarvan je de privésleutels bezat), omdat niet alle exchanges de cryptocurrency konden herkennen.

Bitcoin Gold Premine

Na de momentopname van blok 491407 was de blockchain nog niet voor het publiek geopend. Gedurende deze periode tot 1 november hebben de ontwikkelaars zelf de blockchain getest. Elk blok kreeg een beloning van 12,5 BTG en er zijn rapporten van 8000 blokken die vooraf zijn gemined.

Het bitcoin-goldteam heeft verklaard dat de premine minder dan 0,5% van het totale bitcoinaanbod zal bedragen en dat zij de voorvermelde munten zullen gebruiken om toekomstige ontwikkelingen voornamelijk te financieren.

De toekomst van Bitcoin Gold

Net als bij elke jonge cryptomunt is de toekomst van Bitcoin Gold ongewis. Zo heeft Coinbase aangekondigd de munt nog geen toegang te geven tot haar exchange platform. Het gebruikte protocol van de munt zou niet compatible zijn met de bestaande versie van Bitcoin. Daarom  zal Coinbase de hardfork ook niet ondersteunen. In tegenstelling tot Coinbase is Bittrex al wel overstag gegaan. Deze exchange heeft al aangekondigd de Bitcoin Gold tokens te zullen toekennen aan gebruikers die bitcoins in hun bezit hebben. De munt wordt echter niet opgenomen op hun platform omdat er volgens Bittrex nog teveel vragen zijn. Zo is er een gebrek aan een concensus code en is de broncode nog niet publiekelijk beschikbaar gemaakt. Volgens de exchange zijn dit grote risico’s.

Ook Satoshi Labs zal om diezelfde reden nog geen ondersteuning leveren waardoor gebruikers afhankelijk zijn van andere wallets om de munten op te slaan.

Bron: Want.nl